Linux - Modemler
Önceki Conexant Modemler Sonraki

Linux ve Modemler - Ağustos 2003
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

Conexant Modemler

Linux'un hızlı gelişimi sonucunda bir zamanlar sadece Windows kullanıcılarına ait olan 'soft' modemler artık Linux'ta çok rahat kullanılır hale gelmiştir. Son yıllarda en çok satılan ve son derece ucuz Conexant Chipset'li modemler Linux'ta hiçbir sorunu olmadan, hatta daha da iyi şekilde çalışmaktadır.

Conexant modemlerin sürücüleri http://www.linuxant.com sitesinden elde edilebilir. Sık sık güncellenen sürücüler Linux dağıtımlarına göre indirilip kullanılabilirler. Ayrıca kaynak kodundan derlenerek kurulum için de sonu .tar.gz olan dosyalar bulunmaktadır.

Hangi sürücü dosyasının kullanılacağını belirlemek için bilinmesi gereken iki şey vardır. Birincisi kullandığınız Linux dağıtımı ve bunun kullandığı Kernel versiyonu. İkincisi ise kullandığınız Conexant entegreli modemin HSF veya HCF olarak tipi. Mandrake Linux 9.1, 2.4.21_0.13mdk Kernel'ini kullanmaktadır. Kullanılan modemin HSF ya da HCF oluşunu aldığınız yerden -belki- veya Windows da kurulu ise burada modemin özelliklerinin içinde HSF veya HCF geçmesinden anlayabiliriz. Bu durumda bir HSF modem için Mandrake Linux 9.1 için indirilip kullanılacak rpm paketi:

  hsflinmodem-5.03.27lnxtbeta03041600k2.4.21_0.13mdk-1mdk.i586.rpm

gibi bir paket olacaktır.

Eğer standart kurulum yaptıysanız, Mandrake Linux için normal olarak .tar.gz dosyasını kullanmanız gereksizdir. Önceden kuruluma hazırlanmış olan .rpm dosyasını kullanırız. Kaynaktan derleyerek yapacağınız .tar.gz dosyasını kullanan yöntem eğer yeni bir kernel derlediyseniz gerekli olacaktır. Ki bu da çok çok az gereken bir durumdur.

.rpm dosyasının kullanımı son derece basittir. Elde ettiğimiz dosyayı uygun bir yere, mesela kendi home dizinimizde bir yere kopyalarız. Konqueror'da üzerine gidip tıkladığımızda Yazılım Kurma programı çalışır. Bu işlem için root hakları gerektiğinden size root parolasını sorar ve işleme devam eder. İşlem sırasında paket bağımlılıklarını, yani bu kurulacak paket için başka paketlerin de kurulması gerekip gerekmediğini ve Mandrake için gerekli olan 'imza'yı kontrol eder. Büyük bir olasılıkla ek paket kurulumu gerekmeyecektir. Gerekirse sizden ilgili Mandrake CD'sini isteyecek ve işleme devam edecektir. Bu paketin 'imza'sı yoktur. Bu nedenle imzanın olmadığını ve yine de işleme devam edip etmeyeceğimizi sorar. Siz devamı seçin ve kurulumu tamamlayın. Hepsi bu kadar.

kppp'de ayarlar->aygıt bölümünde /dev/modem'in seçili olduğuna bakın.

ayarlar->modem bölümünde 'Modemi Sorgula' ile modemi test edin.

Eğer herşey yolunda ise, ki ben bugüne kadar yoluna gitmeyenini görmedim, modeminiz ile ilgili bilgilerin bulunduğu bir pencere görüntülenecektir.

Yukardaki görüntüler Mandrake 9.0 yüklü ve Conexant Modemli bir sistemden alınmıştır.

Artık internete bağlanabilirsiniz.


Önceki Ön sayfa Sonraki
USB - ACM Modemler Linux ve Modemler Lucent Modemler

Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com