gEDA - Linux'ta elektronik dizayn
gerbv - Gerber dosyaları için görüntüleme programı


gerbv - Gerber dosyaları görüntüleme programı - 24 Mart 2004
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

gerbv - Gerber dosyaları için görüntüleme programı

Linux'ta elektronik dizayn ve otomasyon programları gEDA - GNU Electronic Design Automation adı altında oldukça kapsamlı bir proje olarak geliştiriliyor. Projenin internetteki ana sayfası olan http://www.geda.seul.org içinde projeye dahil olan alt projeler yer alıyor. Bunlardan biri olan gerbv programı endüstri standardı olan Gerber formatındaki dosyaların görüntülenmesi için yazılmış. Ayrıca isteğe bağlı olarak png formatında çıktı alma seçeneği de var.

Kurulum:

Programın kaynak kodlarını projenin ana sayfası olan http://gerbv.sourceforge.net adresinden elde edebilirsiniz. Şu anda son sürümün dosyası gerbv-0.15.tar.gz. Bu dosyayı kullanım alanımıza kopyalıyoruz ve üzerine sağ tıklayıp Buraya Aç seçeneği ile dosyayı açıyoruz. Bu işlem sonunda açılan dosya içeriği oluşturulan yeni bir dizine yerleştiriliyor.

Programın kurulumu kaynak kodundan Linux programı kurulum işlemi. Program kurulum için GNU-Make sistemini kullandığı için işlem oldukça basit. Öncelikle elde ettiğimiz dosyayı kullanım alanımıza kopyalıyoruz. GNU-Make sistemi ile program yükleme işlemi normal olarak üç aşamadan oluşuyor.

./configure
make
make install

Bu işlemlerin ilk ikisi normal kullanıcı hakları ile de yapılabilir. Son aşamada ise root hakları gerekiyor. Ancak bu işleme başlamadan önce program için sistemde kurulu olması gereken paketler eğer kurulu değilse kurmamız gerekiyor. Kurulum için gereken paketler:

GLIB 1.2.x
GTK+ 1.2.x
GdkPixbuf
libpng

Burada dikkat edilmesi gereken bir nokta şu; kaynaktan kurulum yaparken programın çalışması için gereken paketlerin -devel tiplerinin yüklenmesi de gerekebiliyor. Bu nedenle sisteminizde

libglib1.2-devel
libgdk-pixbuf2
libgdk-pixbuf2-devel
libpng3
libpng3-devel

paketlerinin yüklü olması gerekiyor. Gerekli paketleri kurduktan sonra bir kullanıcı terminalinde yukarda .tar dosyasını açtığınız dizine geliyoruz. Bu önemli çünkü burada kullanılan komutlar içinde bulunulan dizindeki dosyalar üzerinde işlem yapıyor. Burada önce

./configure

komutunu giriyoruz. Bu işlem sisteminizin kontrolunu yapıyor ve programın kurulumu için uygun olup olmadığını belirliyor. Bu aşamayı hatasız olarak geçtikten sonra

make

komutunu giriyoruz. Bu işlem yukardaki işlem ile hazırlanan Makefile dosyasını veya alt dizinlerdeki Makefile dosyalarını kullanarak programı kaynak kodlarından derliyor. Bu işlem bazen bilgisayarınızın bileşimine bağlı olarak biraz uzun sürebiliyor. Bu aşamayı da sorunsuz geçtikten sonra son aşama için bir root terminali açıyor ve yine gerekli dizine geliyoruz.

make install

Root olarak verilen bu komut ile derlenmiş ve düzenlenmiş olan program dosyaları sistemde olması gereken yerlere kopyalanıyorlar. Programın çalıştırılabilir dosyası

/usr/local/bin/gerbv

Bu dosya için masaüstünde ve/veya menü sisteminde girişler oluşturabilir ve oradan programı kolayca çalıştırabilirsiniz. Bunları yapmadan Alt-F2 ile açılan pencerede veya bir terminalde gerbv yazarak program çalıştırılabilir.

Program kurulurken png desteği istenmiyor veya problem çıkıyorsa ./configure işlemi sırasında komutun aşağıdaki şekilde kullanılması gerekiyor.

./configure --disable-exportpng

Özellikleri ve Kullanımı:

Program varsayılan seçenekler ile derlenip kurulduğunda 12 katmana kadar kullanım olanağı veriyor. Gerber dosyaları her katman veya her katman grubu için ayrı ayrı olabiliyor. Bunları programa yüklemek için iki ayrı yol kullanabiliyoruz. Bu aslında programın çalıştıılması için de iki ayrı yol olarak karşımıza çıkıyor. Eğer programı doğrudan menü veya kısayol aracılığı ile çalıştırırsak her katman dosyasını ayrı ayrı yüklememiz gerekiyor. Programı bir terminalden çalıştırırsak bütün dosyaları bir defada yükleme kolaylığımız oluyor. Bunun için dosyaların bulunduğu dizine gelip

gerbv dosya-adı*.gbr

komutunu vererek programı dosya-adı ile başlayan ve sonu gbr olan gerber dosyalarının tümünü yüklenmiş olarak açabiliyoruz.

Boş olarak açılan programa dosya yüklemek için, program penceresinin sağ tarafında bulunun butonlar kullanılıyor. Butonlar normal olarak üzerlerine sol tıklandığında ilgili katmanın görünüp görünmemesini sağlarken, sağ tıklandığında açılan menü ile dosya yükleme, katmanın seviyesini veya rengini değiştirme gibi işlemler yapılabiliyor. Bu şekilde gerekli olan bütün dosyalar tek tek yüklenebiliyor.

Menü sisteminde Setup başlığı altında yüklü bulunan katmanların görünümünü belirlemek için ve arkaplan rengini seçmek ve uzunluk birimini mm veya inçh olarak ayarlamak için seçenekler var.

Programda zoom için menü sistemi kullanılabileceği gibi eğer scroll özellikli fareniz veya touchpad'iniz varsa yukarı-aşağı kaydırma işlemi ile görüntü büyütülüp küçültülebiliyor. Görüntünün istenilen yerine gidebilmek için sol tuş ile görüntü tutulup çekilebiliyor.

Programda iki nokta arasındaki uzaklığı göstermek için bir olanak sağlanmış. Bir yere gelip Shift tuşuna basıp sol tuş ile tıkladığınızda uzaklık ölçme moduna geçiyor. İlk tıklanan ler ile imlecin ucu arasındaki uzaklık mm ve mil(1/1000 inch) olarak görüntüleniyor.

Eğer png desteği ile derleme yaptıysanız File menüsünden png çıktısı oluşturabiliyorsunuz.

Postcript ve Gerber formatları grafik ve otomasyon uygulamalarında yaygın olarak kullanılan formatlar. Linux'un bu formatlara desteği ise çok iyi.


Elektronist - Linux
gerbv - Gerber dosyaları için görüntüleme programı


Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com