elektronist Linux haberler

Mandrake Linux Geliştirme Sürecinde Değişiklik Yaptı. - 040310


MandrakeSoft 2 Şubat 2004'te yaptığı açıklama ile şimdiye kadar sürdürdüğü geliştirme sürecende yaptıkları değişikliği açıkladı. Yeni sisteme göre Mandrake Linux sürümleri paketlenmeden önce gerekli tüm değişiklikler yapılacak ve ondan sonra dağıtıma çıkacak. Bu değişiklik yeni ürünün en yeni özelliklerle birlikte daha kaliteli olması için yapılacak. Yeni süreç Mandrake Linux 10.0 için uygulanacak.

Mandrake Linux 'community based' yani kullanıcı tabanlı bir dağıtım olarak 'cooker' sistemini kullanıyordu. Bu sisteme göre bir sürüm çıkarıldıktan sonra bugün için sayıları 1000 civarında olan geliştiriciler tarafından cooker ortamında cvs sistemi ile sürekli değişiklik ve geliştirme yapılıyordu. Yeni bir sürüm zamanı yaklaştığında cooker kilitleniyor ve mevcut duruma göre beta ve rc (release candidate - sürüm adayı) aşamalarından geçtikten sonra ürün paketlenerek sunuluyordu. Kullanıcılardan gelen hata ve istekler bu süreç içinde bugzilla ve forumlardan alınarak değerlendiriliyor ve kullanıcının sürece etkisi sağlanıyordu.

Yeni sistemde yine cooker süreci devam ediyor. Ancak bu süreç sonunda çıkan ürün paketlenmiyor ve 'community' adını alıyor. Community sürümü önce MandrakeClub üyelerine bittorrent sistemi ile internetten sunuluyor ve yaklaşık bir hafta sonra tüm kullanıcılara ftp üzerinden açılıyor. Community sürümü çıktıktan sonra beta ve rc aşamalarından çok daha fazla kişi tarafından değerlendirileceği düşünülerek daha önce ortaya çıkmamış hatalar ve sorunların daha iyi çözülmesi için birkaç hafta süre tanınacak. Bu süre sonunda hataları giderilmiş, değişiklikleri yapılmış hali ile paketlenerek Official Edition olarak piyasaya sunulacak. Aynı zamanda yine community sürümü gibi download sürümü internet üzerinden önce MandrakeClub üyelerine bir hafta kadar aradan sonra da tüm kullanıcılara sunulacak.

Bu değişiklik ile Mandrake Linux'u paketi ile alanlar mükemmele yakın bir ürünü almış olacaklar. Ayrıca daha önce community sürümünü denemeleri durumunda sonuçtan emin olabilecekler.


Burada yer alanlar GPL lisansı ile yayınlanmaktadır. Bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protocol üzerinde hak iddia edemez. Haber ve yorumlarda yer alan kişi ve kurumların hakları saklıdır.

Copyright © elektronist.com 2002,2003,2004 - info@elektronist.com