Linux - Modemler
Önceki USB - ACM Modemler Sonraki

Linux ve Modemler - Ağustos 2003
Tanju Taşçılar - tanju@elektronist.com
Registered Linux User #283274

USB - ACM Modemler

USB bilgisayar çevre elemanları kullanımına büyük kolaylık getirmiştir. Linux uzun zamandır USB'ye destek vermekte ve hemen hemen her türlü cihaz kullanılabilmektedir. Bu sistemi kullanan cihazlardan bazıları da USB modemlerdir. USB modemler kendi aralarında ikiye ayrılırlar. ACM 'Abstract Control Model' sistemli ve yazılım destekli 'soft' USB modemler. 'Soft' USB müdemler aynı dahili 'Soft' modemler gibidir. Özel yazılım gerektirirler. Üzerlerindeki devre nispeten basit olduğu için daha ucuzdurlar. Bunların bazıları Linux için sürücüye sahiptir. ACM-USB modemler ise Linux Kernel tarafından desteklenirler. Ek bir sürücüye ihtiyaçları yoktur. Daha gelişmiş elektronik devreye sahiptirler, seri porta bağlı modemlere benzerler ve daha pahalıdırlar.

Mandrake Linux kurulurken ACM-USB modeminiz sisteme bağlı ise otomatik olarak acm.o adındaki kernel modülünü sisteme ekler, modem için /dev/usb/acm/0 adlı bir cihaz oluşturur. Ancak bu kppp kullanımı için yeterli değildir. Bunun için bu cihazı gösteren /dev/modem adında bir link oluşturmamız gerekmektedir. Bu işlem Linux'u ilk kullananlar için bile oldukça basittir. Yeter ki ne yapılacağını bilsinler.

Bu linki oluşturmak için root yetkileri gerekmektedir. Çünkü /dev dizini ve altındakiler ancak root tarafından değiştirilebilirler. Mandrake Linux 9.1'de herhangi bir kullanıcı olarak sistemde iken root yetkileri ile bir terminal açmanız için iki yöntem bulunmaktadır. Bunların birincisi Linux'ta bulunan konsollardan birini açmak ve root olarak burada giriş yapmak (login) veya ikinci olarak KMenü->Terminaller->Uçbirim (Üst Kullanıcı Kipi) seçeneği ile grafik ortamda bir terminal açmaktır.

Mandrake Linux'ta Ctrl+Alt+F1 ile başlayıp Ctrl+Alt+F7'ye kadar giden 7 adet konsol bulunmaktadır. Bunlardan yedincisi olan grafik ekranı kullanır. İlk 6'sı ise text ekran kullanmaktadır. Bunların her birinde başka bir kullanıcı giriş yapmış ve işlem yapıyor olabilir. Yukardaki tuş gruplarıyla herbirine ulaşılabilir.

Ctrl+Alt+F1 ile birinci konsolu açalım. Sizden giriş için kullanıcı ismi bekleyecektir. Buraya root yazıp 'enter'e basalım. Ardından parola soracaktır. root parolasını doğru olarak girdiğinizde login olduğunuzu belirtir ve sizden komut bekler. Root parolası girilirken ekranda bastığınız tuşlar için hiçbirşey görülmez. Bu nedenle dikkatli olmak gerekir. İşleminiz bittiğinde exit yazıp kullanıcı çıkışı (logout) yaparsınız.

Benzeri işlem grafik terminal için KMenü->Terminaller->Uçbirim (Üst Kullanıcı Kipi) seçeneğini tıkladığınızda açılan pencerede gerçekleştirilir. Bir fark olarak burada kullanıcı adı değil sadece root parolası sorulur.

Yukarda anlatılan yöntemlerden biri ile root olarak aşağıdaki satırı girip enter'e bastığımızda istediğimiz linki oluştururuz.

ln -s /dev/usb/acm/0 /dev/modem

Bu işlem /dev/usb/acm/0 cihazına /dev/modem isimli bir sembolik link oluşturmaktadır. Ancak bu yapılan işlem sonucunda oluşan /dev/modem linki root sahipliğindedir. Bunu diğer kullanıcıların da kullanabileceği bir şekle sokmamız gerekmektedir. Bunun için de

chmod 755 /dev/modem

satırını gireriz. Bu durumda artık /dev/modem cihazı herhangi bir kullanıcı tarafından yazılıp okunur ve çalıştırılır hale gelmiştir. root'tan logout olup normal duruma geçeriz. kppp'nin ayarlar->aygıt kısmında /dev/modem aygıtının seçili olduğundan emin olduktan sonra 'Modemi Sorgula' ile modemi test ederiz. kppp ana penceresinde 'Durum Penceresini Göster' seçeneğinin başındaki kutuyu işaretlemeyi ihmal etmeyin. Garip ama bu durumda modem bağlanamıyor. Her şey tamam ise internete bağlanabilirsiniz.

USB-ACM modemlere örnek olarak Creative Modem Blaster USB (DE5670) ve Elsa Microlink 56kUSB modemleri gösterebiliriz. Creative Modem Blaster USB olarak geçen başka kodlu modemler de vardır. Bunlar 'soft USB' modem olabilirler. Yine çalışan Soft-USB modemlere örnek olarak ülkemizde de bulunan Aztech UM9800 USB modemi gösterebiliriz. Bu modem için sürücüyü http://www.smlink.com adresinden indirip kurabilirsiniz.

Bu arada bir not: Asla root olarak internete bağlanmayın.


Önceki Ön sayfa Sonraki
Seri Porta Bağlı Modemler Linux ve Modemler Conexant Modemler

Bu ve ilişkilendirilmiş yazılar GPL lisansına göre yayınlanmaktadır. Bütün hakları yazarına aittir. Yazarının ismi belirtilerek serbestçe dağıtılabilir ve kullanılabilir. Ancak bunların hiçbiri, hiçbir şekilde ve şartta GPL lisansı haricinde kullanılamaz. Burada yer alanları bulundurmaktan, kullanmaktan veya alıntı yapmaktan dolayı hiçbir sunucu, servis veya protokol, yazı veya içeriği üzerinde hak iddia edemez. info@elektronist.com